Nasza kuchnia
Nasza historia
Restaurację Luizjana stworzyliśmy z pasji do sztuki kulinarnej i miłości do Nowego Orleanu, w którym przez siedem lat zgłębialiśmy kulturę i wyjątkowe smaki kuchni kreolskiej. To miasto, zwane Big Easy, znane jest na całym świecie z doskonałej muzyki jazzowej, wyśmienitego jedzenia i niespotykanego nigdzie indziej luźnego stylu. Nasze restauracje przeniosą Państwa w podróż po smakach i atmosferze Nowego Orleanu z autentycznymi potrawami kuchni kreolskiej, oryginalną swingową muzyką oraz pomocną i serdeczną obsługą.
Nasza pierwsza restauracja powstała w 2012 roku w Toruniu przy ul. Mostowej. Obecnie, z dumą zapraszamy również do dworu Artusa na urokliwym toruńskim Starym Rynku, a także do serca Bydgoszczy, przy malowniczej ulicy Długiej. To dla nas zaszczyt otwierać nasze drzwi i dzielić się z Państwem naszym kulinarnym doświadczeniem.
Kuchnia kreolska
Kuchnia kreolska stanowi wyjątkowe połączenie smaków kuchni francuskiej, karaibskiej, afrykańskiej oraz kulinarnego dziedzictwa południowych Stanów Zjednoczonych. W połączeniu z nowymi przyprawami i lokalnymi produktami dostępnymi w Luizjanie, powstały wyjątkowo ciekawe i aromatyczne potrawy. Wyrazistość i pikantność są nieodłącznymi cechami kuchni kreolskiej. To właśnie w Luizjanie powstał przepis na sos Tabasco.
W naszym menu znajdziecie Państwo tradycyjne kreolskie potrawy takie jak aromatyczne gumbo i jambalaya, delikatnie przyprawione kokosowe etouffee, kremowy chowder oraz chrupiący pirogue. W naszych kompozycjach często spotkają się Państwo z egzotycznymi dla polskiej kuchni składnikami, jak: okra, maniok, suszone ziemniaki, sos Luizjana oraz mieszanka przypraw "blackening".
Blackening i styl blackend
W naszej kuchni nadajemy potrawom niepowtarzalny charakter sięgając po wyjątkowo aromatyczną i delikatnie pikantną przyprawę kreolską o nazwie "blackening". Przygotowujemy ją na miejscu z 10 różnych ziół i przypraw.
Metoda kulinarna o nazwie "blackened" polega na obfitym oprószeniu mięsa, ryb lub owoców morza tą wyjątkową przyprawą, by następnie poddać je procesowi grillowania, smażenia lub pieczenia, w wyniku którego zachodzi proces "poczerniania". Nadaje to potrawom niepowtarzalny odcień brązowo-czarny oraz co ważniejsze, wyjątkowy smak.
W naszym menu znajdą Państwo przykłady tej techniki kulinarnej, w takich potrawach jak łosoś w stylu blackened, kurczak po karaibsku czy stek luizjana.
Styl BBQ
W naszej restauracji znajdziecie Państwo typowe akcenty kuchni amerykańskiej. Sięgając do jej korzeni proponujemy Państwu potrawy w autentycznym stylu barbecue.
Słowo "barbecue" wywodzi się prawdopodobnie z indiańskiego terminu "barbacoa", które opisywało ceremonię powolnego pieczenia mięsa nad żarzącymi się węglami. To właśnie długotrwałe procesy pieczenia odgrywają kluczową rolę w tworzeniu prawdziwego BBQ, nadając mu wyjątkową kruchość i pielęgnując soczystość mięsa.
W naszym menu znajdziecie Państwo wyjątkowe specjały, takie jak wolno pieczone żeberka w marynacie sweet BBQ oraz wolno pieczoną karkówkę wieprzową w sosie Kentucky Bourbon BBQ.
Steki i sezonowanie
Steki to specjalność kuchni amerykańskiej, dlatego w naszej karcie zajmują szczególne miejsce. Oprócz steków kreolskich w stylu "blackened", chcielibyśmy Państwa zachęcić do skosztowania naszych steków sezonowanych oraz tych serwowanych na kamieniu wulkanicznym.
Sekretem naszych steków jest proces sezonowania, który polega na dojrzewaniu mięsa, nadając mu nie tylko odpowiednią kruchość, ale także niepowtarzalny aromat. Sezonujemy dla Państwa wołowinę pochodzącą wyłącznie ze szlachetnych ras mięsnych takich jak Hereford, Red Angus czy Limousine. Przez ponad 14 dni pielęgnowania i sezonowania, steki nabierają niezwykłej kruchości, wyjątkowego smaku oraz charakteru.
W naszym menu prezentujemy również steki podawane na rozgrzanym do ponad 300°C kamieniu wulkanicznym, co pozwala naszym Gościom osobiście decydować o stopniu idealnego wysmażenia. Ta interaktywna forma serwowania stanowi prawdziwą ucztę dla zmysłów.
Nasze burgery
Nasze wołowe burgery kradną serca miłośników wyrafinowanego smaku. Każdy z burgerów to 200 g starannie wyselekcjonowanej, a następnie ręcznie zmielonej na miejscu wołowiny, wzbogaconej aromatyczną przyprawą “blackening”. Serwujemy je w maślanej bułce Brioche, z frytkami ze skórką oraz autorskim sosem Lafayette, które idealnie komponują się z soczystym mięsem. Nasze burgery to 100% świeżej wołowiny, dlatego nasi Goście mają możliwość decydowania o stopniu ich wysmażenia.
Dla miłośników wołowiny, proponujemy niecodzienną interpretację - nasz burger bez tradycyjnej bułki. JEGO WYSOKOŚĆ BURGER składa się z dwóch burgerów wołowych, pomiędzy którymi zagościły skomponowane dodatki, tworząc harmonijny smak. Nie zapominamy także o naszych Gościach, którzy wybierają alternatywne smaki. Dla wegetarian przygotowaliśmy unikalnego burgera z chrupiącymi boczniakami, które zaskoczą podniebienia.

PRZYJĄŁEM DO WIADOMOŚCI I ZGADZAM SIĘKorzystanie ze strony internetowej restauracjaluizjana.pl oznacza akceptację warunków zawartych w polityce prywatności. W szczególności dotyczy to akceptacji przetwarzania i przechowywania danych osobowych zebranych za pomocą niniejszej Strony a wykorzystywanych w celach marketingowych i handlowych. Na tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych, profilowania reklam i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.

W przypadku braku akceptacji na powyższe (i zawarte w 'Polityce prywatności') zapisy, prosimy o niekorzystanie z tej Strony i natychmiastowe jej opuszczenie.